Speiderne arrangerte Fakkeltog for fred

28 november, 2021 av Lillesand speidergruppe

Lørdag 27. november hentet speiderne fredslyset til Lillesand. Fredslyset ble båret gjennom Lillesand i et fakkeltog som endte med et freds-leirbål. Dette ble en fin og stemningsfull start på adventstiden.

Lillesand speidergruppe har som tradisjon (siden 2007) å hente Fredsflammen til Lillesand første helgen i advent. Tidligere år har speiderne båret Fredsflyset i et fakkeltog opp til Lillesand kirke, for å delta i gudstjeneste (Lysmesse). I år ble det innført en ny tradisjon for speidergruppa. Rett etter tenningen av julegrana på rådhusplassen, ble fredslyset båret i et Fakkeltog for Fred gjennom Lillesand. Men istedet for å gå opp til kirken, endte fakkeltoget i hagen ved Meta Hansen huset. Der ble det gjennomført en kort Fredsseremoni rundt leirbålet.

Hva er fredslyset?

Fredsflammen kommer opprinnelig fra fødselsgrotten i Betlehem. Den brenner i en kristen kirke, i et muslimsk område i et jødisk land. Fredslyset er først og fremst et symbol på fred og toleranse mellom religioner og på tvers av kulturer. Flammen bringes til alle land i Europa av speidere, uavbrutt fra lys til lys. Les mere om Fredslysets historie her

Hvorfor ikke i kirken i år?

Norges speiderforbund har nylig revidert speiderløfte og speiderloven for å inkludere alle mennesker, uavhengig livssyn. Speideren er en livssyns-neutral organisasjon. Imidlertid ønsker vi at alle speidere skal reflektere over sitt eget livssyn og gjøre sine egne valg. Speidingen skal gi rom og mulighet til dette.  Som speider skal man dessuten prøve å forstå at andre tenker og tror annerledes enn seg selv, og tolerere og respektere dette. En speider arbeider for fred og forståelse. Fredslyset er et fantastisk utgangspunkt for refleksjoner rundt fred og toleranse.