Speidere i Ukraina trenger hjelp for å hjelpe

9 april, 2022 av Lillesand speidergruppe

Som speider arbeider vi for fred og forståelse mellom mennesker. De Ukrainske speiderne trenger vår hjelp til å hjelpe! Det er krig i Ukraina, og mange er på flukt. Men mange Ukrainske speidere er fremdeles i hjemlandet for å hjelpe sivile i den fryktelige krigen.

Siden begynnelsen av krigen har folk i Ukraina levd i en tilstand av frykt og usikkerhet. Frivillige fra det Ukrainske speiderforbundet (Natsionalna orhanizatsija skautiv Ukrajiny) stiller opp for å hjelpe til med å gi mennesker grunnleggende behov over hele Ukraina. Speidersentre i blant annet Kiev og Odessa har blitt brukt for å dele ut mat, medisiner, og klær. I Kiev har speidere brukt  frilufts ferdighetene ved å sette opp et feltkjøkken for å lage mat og dele ut måltider til folk. På speidersentrene samles familier, og speiderne hjelper med å passe på barna og forsøker å holde humøret oppe, selv når bombene høres utenfor. Utrolig nok har speidergrupper i Ukraina fortsatt med speidermøter, – på nett. Dette er viktig for å holde motet oppe og støtte hverandre.

Les mere om hvordan de Ukrainske speiderne arbeider for å hjelpe andre, midt i den forferdelige krigen som pågår i Ukraina 

Ukrainske barn til Lillesand

Frivillige aktører i Lillesand forberreder seg nå for å ta imot flyktninger fra Ukraina.  Flere frivillige lag skal møtes denne uken for å  koordinere arbeidet, og sikre god integrering i ulike fritidstilbud.  Speiding er en god aktivitet for barn som trenger trygge rammer og nye venner. Lillesand speidergruppe har plass til både voksne og barn som vil bli med i et nytt fellesskap. Vi er sikre på at våre norske speidere og deres familier ser frem til å få nye venner fra Ukraina.

Speiderne i Ukraina samarbeider med det internasjonale speiderforbundet (WOSM), og speiderforbund i flere land for å sikre at Ukrainske flyktninger blir tatt godt imot i naboland som Polen, Latvia, Tjekkia, Romania.  Norge og norske speidere er også beredt til å ta godt imot de som har flyktet fra krigen i Ukraina.

Speiderne i Ukraina trenger hjelp med å hjelpe

I disse tider tenker vi på våre speidervenner i det ukrainske speiderforbundet (Natsionalna orhanizatsija skautiv Ukrajiny) og det ukrainske jentespeiderforbundet (Asotsiatsija hajdiv Ukrajiny). De speiderne som fremdeles er igjen i sitt hjemland gjør en heroisk innsats som speidere. De trenger hjelp!

Lillesands Rover-speidere skal jobbe for å samle inn støtte til de Ukrainske speiderne. På lørdag skal Roverne selge kaker i sentrum av Lillesand for inntekt til Ukrainske speidere. Vi håper på godt salg og god støtte!

Ønsker du å støtte hjelpearbeidet i Ukraina, oppfordrer vi særlig til å støtte innsamlingen til hjelpearbeid drevet av det ukrainske speiderforbundet https://donate.scout.org/project/3c3100ed-95ad-4ae9-b8e8-c168263c13ed

Du kan også støtte hjelpearbeidet til vår samarbeidspartner Flyktninghjelpen (https://www.flyktninghjelpen.no/herjobbervi/europa/flyktninghjelpen-i-ukraina/).

Tette bånd

Speiding startet opp i Ukraina da Sovjetunionen ble oppløst på 90-tallet. Helt siden da har det vært tette bånd mellom Norske og Ukrainas speidere. Les mere på nettsiden til Norges speiderforbund om denne historien!