Grøtfest 2019 med opptak av nye speidere

31 desember, 2019 av Lillesand speidergruppe

Tirsdag 26. november 2019 var det tid for speidergruppas tradisjonelle Grøtfest. Dette er en fin avslutting på speideråret med høytidelig opptak av nye speidere, loddsalg og mimring fra speideråret 2019.

Grøtfesten markerer slutten på speideråret (nesten) og er en fin tradisjon for speidergruppa med opptak av nye speidere. Denne kvelden var det 17 nye speidere som avla speiderløftet og ble tatt opp i speidergruppa. I tillegg er det flere som har gått over fra en enhet til neste, og derved får utdelt nytt enhetsmerke.

Speideråret 2019 går mot slutten, og vi har god grunn til å feire oss selv. Det har vært et aktivt år i speidergruppa.

Blant høydepunktene for speidergruppa kan vi nevne: vintertur til Øynaheia i mars, Skjærgårdstur i juni, arrangering av to Friluftsskoler og deltagelse på sommerens Kretsleir på Paulen ved Vennesla. I tillegg har vi fått prosjektmidler til mye nytt friluftsutstyr, slik at speiderne kan dra på tur både til lands og til vanns til alle tider av året.

Speidergruppa har altså et mangfold av friluftsaktiviteter, og vi kan alle være enig i at friluftsliv er en viktig del av speideren.

Men speiding er så mye, mye mere!

Sir Robert Baden Powell startet speiding for mere enn 100 år siden. I sin siste avskjedstale som han holdt til alle til speidere i hele verden sa han: «Prøv å forlate denne verden litt bedre enn du fant den.»

I 2019 har Lillesands speidere gjort mye for å gjøre verden litt bedre!

Speiderne i Lillesand har gjort verden litt bedre ved å samle inn penger til Speideraksjonen:
29 156 kr ble samlet inn av speiderne i Lillesand til Flyktninghjelpens prosjekt i Tanzania som nå brukes for å bygge skoler og gi skolegang for barn og unge som har flyktet fra krig og vold i Burundi og Kongo.

Speiderne i Lillesand har gjort verden litt bedre ved å plukke søppel og plast i skjærgården. Speiderne i Lillesand vil ta vare på naturen, og har plukket plast i skjærgården hvert år i over 20 år, men fremdeles er det ny plast som skylles i land hvert år. Kanskje det føles som en dråpe i havet, men det nytter og er med på å gjøre verden litt bedre

Speiderne i Lillesand har gjort verden litt bedre ved å delta i «Lillesand Pride Parade» i august. I speideren er vi opptatt av toleranse og å skape bedre forståelse mellom mennesker. Som eneste speidergruppe på sørlandet, var vi med og markerte hva speiding står for.

Speiderne i Lillesand har gjort verden litt bedre ved å ta med innvandrerfamilier på tur, i skogen, i kano og i mørket opp på Vardåsen. Turene har gjort verden til et bedre sted for de familiene som har vært med oss, og for oss, som har fått nye venner.

Men ikke minst: Speiderne i Lillesand gjør verden litt bedre hver eneste uke. Nesten 100 barn i Lillesand har vært på speidermøter hver uke hele året. De har gått refleksløyper, laget mat på bål, padlet i kano, fisket, lært om sjøvett, lært om kart og kompass. De har kuttet seg på kniv, gått seg vill i skogen, blitt våt på beina, brent seg på varm kakao, spist svidde pølser, og fryst på fingrene.

Og hvem er det som hver eneste uke bruker søndagskvelden til å planlegge, og som løper rundt i skogen om kvelden for å henge opp poster, trøster, motiverer og alltid har med seg en ekstra prosjon med godt humør?

Jo det er heltene våre, som gjør verden til et bedre sted for alle våre speidere, hver uke til alle årstider gjennom hele året!: Speiderlederne!

Men hvordan kan disse speidermøtene, med frosne føtter og våte soveposer gjøre verden til et bedre sted?

For å gjøre verden til et bedre sted må vi være modige, og tro på oss selv. Og man blir faktisk modig og sterk av å  klare seg på tur uten voksne, og mestre regn og svidde pølser… Speiderne i Lillesand kan mye. Hvis vi voksne ikke blander oss for mye, klarer de det utrolige og viser at de er både sterke, modige og kloke. Som leder synes jeg det er særlig fantastisk å se hvordan dere speidere viser omsorg for hverandre, og hjelper hverandre på turer og leir. Det gjør verden til et bedre sted.

Et eksempel på dette så vi på haiken på sommerens speiderleir: Da dro våre speidere på overnattingstur i skogen, uten voksne i plaskende regn.  De gjennomførte turen helt alene, og kom hjem med kliss våte soveposer. Men med en solid dose mestringsfølelse.

Vi ledere er svært stolte av dere speidere i Lillesand.

Og en ting skal du huske fra din tid som speider: Du er sterkere enn du tror og modigere enn du vet!

Og modig må man være, hvis man skal gjøre verden litt bedre. Og det er det det handler om når vi avlegger speiderløftet:

Alle speidere avgir et speiderløfte når de blir opptatt som speider. Dette gjøres i alle verdens speiderforbund fortsatt. Speiderløfte handler om vår vilje til å gjøre verden til et bedre sted å være. Gjennom å avlegge speiderløftet lover du å gjøre sitt beste. Ikke bare på speidermøtet, men også hjemme, på skolen på fotballen eller andre steder.

Vær modig, -og gjør ditt beste!

Takk for et flott speiderår 2019, og riktig God Jul!

Tone Falkenhaug
gruppeleder