God sommer fra Speiderlederne!

19 juni, 2020 av Lillesand speidergruppe

Fra alle oss til alle dere kommer her en sommerhilsen til alle speiderne med et ønske om GOD SOMMER!

Denne uken hadde speiderlederne et siste ledermøte før sommeren der vi oppsummerte denne spesielle speidervåren og la planer for høsten. Da samfunnet stengte ned i mars, måtte også Lillesand speidegruppe avlyse sine aktiviteter. Derved mistet speiderne mange av de flotte speiderturene som var planlagt denne våren: Skjærgårdstur, St Georgsfeiring, haik, Peff-kurs, Småspeiderleir og alle de ukentlige møtene. Til sist måtte også den lenge planlagte leiren for Vandrerne i Tyskland avlyses. Men det absolutt største tapet var å ikke kunne treffes og omgås. Vi har savnet speiderne! Noe av det viktigste og fineste med speideren er nettop å være sammen på tur, og lære seg samarbeid i patruljen. Etter mange uker med «hjemmespeiding» startet vi forsiktig opp med fysiske speidermøter i juni. Alle enhetene fikk gjennomført minst et speidermøte før sommerferie og det var veldig fint å se speiderne igjen! 

Vi vil med dette ønske alle våre speidere og speiderfamilier en riktig god sommer! Vi håper at alle får en velfortjent avslappende ferie,   Ta god vare på hverandre. Vi gleder oss til vi ses igjen i august!

Når starter speideren opp igjen, og hva skjer til høsten?

Vi planlegger normal oppstart en uke etter skolestart, mandag 24 august. Mere informasjon om oppstart kommer på nettsiden og på epost. Vi vet ikke hvordan smittesiuasjonen er da, men håper at det da er mulig å gjennomføre «normale» speideraktiviteter. Vi skal tilrettelegge programmet slik at smittevernregler overholdes og at alle kan føle seg trygge. Uansett kan vi garantere at vi skal gi et spennende tilbud til alle våre flotte speidere til høsten!

Fortsatt sulten på speiding?

For deg som synes det ble for lite speiding denne våren, finnes det gode tips til aktiviteter og merker du kan gjennomføre i løpet av sommerferien. Sjekk  HJEMMESPEIDING på vår hjemmeside!

Hva gjorde spedergruppa i korona-tiden?

Etter at det første «sjokket» hadde gitt seg 13. mars, tok det ikke lang tid for våre kreative speiderledere å tenke nytt. Selv om vi ikke kan møtes fysisk, kan vi fremdeles drive speiding! Hjemmespeiding og Digital speiding ble skapt!

Hjemmespeiding: I løpet av 11 uker (16. mars-31. mai) laget speiderlederne 29 ulike speideraktiviteter/oppdrag  til de ulike enhetene, som ble sendt ut til speiderne: f.eks, toppturer, finne vårtegn, fuglekikking, knutetavle eller søppelplukking. Noen fikk til og med en «pakke» med materiel for å gjennomføre oppgaven (frøspiring og knutetavle). Det ble i tillegg sendt ut forslag til merker som speiderne kunne gjennomføre hjemme, og forbundet kom også med flere «nye» merker, spesielt tilpasset denne tiden: Koronamerket, Hjemmespeiding og Hjemmeleir.

Alle aktiviteter, merker og utfordringer er samlet på en felles hjemmeside: HJEMMESPEIDING      Dette er aktiviteter og merker man gjerne kan gjennomføre hjemme senere, f.eks i sommerferien!

Digitale speidermøter: Speiderne i troppen gjennomførte to digitale speidermøter (31. mars og 4. april). Det siste møtet var deltagelse i internasjonalt «Jamboree on the Internet». Det var veldig fint å treffes igjen, selv om digitale møter ikke kan måle seg med å treffes fysisk rundt et leirbål!

Digitale ledermøter: Ledergruppa har vanligvis månedlige ledermøter for å planlegge aktiviteter og drift av gruppa. Nå måtte dette gjennomføres digitalt. I ekte speiderånd ble dette en øvelse i «Learning by doing» og lederne gjennførte 4 ledermøter på fire ulike plattformer. Årsmøte i speiderkretsen ble også gjennomført digitalt, og der deltok 9 delegater fra Lillesand.

Samfunnsinnsats: Koronatiden var spesiell, og det ble en stressende hverdag, med hjemmekontor og hjemmeundervisning. Men det er akkurat i slike tider at vi kan ta frem speideren i oss. Det er jo dette vi øver på i speideren, -å være beredt! Ledere og rovere i Lillesand speidergruppe meldte seg til Frivillighetssentralen som frivillig hjelper til de som trengte hjelp i kommunen. Speidergruppa tilbød dessuten turforslag til kommunen innbyggere gjennom aktiviteter som «Talljakten» og «Bestig 1000 moh«. Det var også noen av speiderne som gjennomførte «Koronamerket» som innebar å hjelpe andre i denne tiden.

Speiderforeldrenes viktige rolle: For at «hjemmespeiding» og «digital speiding» skal fungere er vi helt avhengig av foreldre som formidler og som motiverer sitt speiderbarn. Vi har full forståelse for at dette er krevende, særlig når man også skal ha hjemmeskole. Derfor vil vi sende et ekstra stor takk og ros til dere som gjorde en innsats på hjemmebane for speiderne! Vi ser sikre på at dette betyr mye både for din speider, og for gruppa som helhet.

Foreldredugnaden på speiderhytta kunne heller ikke gjennomføres som planlagt. Tusen takk til foreldre som stilte opp på en «utstrakt» dugnad som gikk over flere dager. Det ser ut til å bli en god utleiesesong for speiderhytta denne sommeren.

Forsiktig oppstart med fysiske speidermøter i juni!

I juni ble det gitt grønt lys fra Norges speiderforbund og FHI for en forsiktig oppstart av fysiske speidermøter. Men aktivitetene måtte tilreggelegges slik at smittevernreglene ble overholdt. Speideren skal være et tryggt sted å være, også i koronatider!

Stifinnerne var først ute med første fysiske møte 2. juni, på kanotur (med 1 meters avstand). Vandrerne gjennomførte første møte i Lillesand kino, og filmkveld (med 2 kino-seters avstand mellom hver speider). Småspeidere gjennomførte et «delt» avslutningsmøte, der hvert kull ble holdt avskilt (9. og 15. juni). Bevere gjennomføre sitt første fysiske møte som en kanotur (9. juni).

God sommer! Vi ses i august!

Hilsen speiderlederne
Tone, Steffi, Kristin, Grete, Michael, Monica, Ingebjørg, Tor, Stian, Eirik, Glenn, Jan-Erik, Kurt-Arne