Friluftsskolen i Lillesand 2020

3 juli, 2020 av Lillesand speidergruppe

Friluftsskolen i Lillesand ble gjennomført i strålende sommervær. 35 heldige barn fikk prøve et allsidig friluftsliv i løpet av skoleferiens første uke. Friluftsskolen er et dagtilbud i skoleferier, til alle barn 10-13 år (både speidere og ikke-speidere) og arrangeres av Norges speiderforbund i samarbeid med speidere fra Lillesand speidergruppe.

Friluftsskolen i Lillesand gjennomførte sommerens friluftsskole-uke for 35 barn i uke 24.-28. juni. 17 jenter og 18 gutter i alderen 10–12 hadde ei flott uke med varierte aktiviteter. I år fulgte vi opp tidligere års friluftsskole-mål: Barna i Lillesand skal bli kjent med ulike turmål og strandområder som er tilrettelagt for fottur, bading, fiske og vannsport.

Alle turmålene er innen for sykkelavstand fra boligrådene, og flere av barna syklet til friluftsskolen hver dag. I årets sesong var deltakerne delt opp i to kohorter på grunn av smittevern-hensyn og barna fikk dessverre ikke lage varm mat.

Årets fotturer ble lagt til typisk eikeskog en dag, og kystfuru-skog en annen dag. I begge skogområdene opplevde barna at det var svært vanskelig å orientere, og man var nødt til å følge oppmerkede stier. Mandagen formiddag fokuserte vi på allemannsretten, lage leir og å lære orientering. Vi gikk opp til Olashei Naturreservatet og lærte om reservatets regler for ferdsel, og vern av levende og døde organismer. I tillegg brukte vi tid på bader-regler for bading i ukjent område før barna fikk teste vanntemperaturen i øvre Kvennvann.
Tirsdagen hadde vi padledag med kano i Østre Grimevann, kombinert med skog tur og bruk av kniv, sag og øks. Barna fikk være med på å felle bjørketrær, og bruke deler av toppene til å lage anvendelig knagger.
Onsdagen sto i «sjøvettets tegn». Elevene fikk jobbe mer med bade-regler og sjøvettreglene, og alle fikk muligheten til å prøve å ro gamle robåter av tre og lære å styre motorbåt i den trafikkerte byfjorden. Kystlagets Rana-båt og Oselver ble flittig bruk av alle som øvde på å ta Ro-knappen. I løpet av uka klarte 14 av årets elever å ta denne utfordringen, og fikk utdelt velfortjent diplom på fredagen. Arbeidet med sjøvett ble for øvrig sponset med midler og undervisningsmateriale fra Sjøfartsdirektoratet.
Torsdagen fikk barna prøve ut padling med sit on top kajakker og SUP-brett i Langedalstjønna. I tillegg ble barna tatt med på tur gjennom løvskog til turmålet «Fløresteinen» der alle fikk flott utsyn over Lillesand bysentrum. Vi rakk også å besøke «Sahara» og «Ålebekk stadion» som ligger nær osen fra bekken som renner ut fra Langedalstjønna.
Fredagen tilbrakte vi ved sjøkanten og elvemunningen ved Kaldvelelva. Bading i elv og sjø, padling og fisking etter strandkrabber og småfisk sto på programmet.

Årets friluftsskole ble støttet med ekstra midler fra fylkesmannen i Agder, Sjøfartsdirektoratet og Skillingsfondet.

Eirik Nordby