Fakkeltog og Leirbål for Fred
Fredslyset kommer til Lillesand!
Alle speidere med familier inviteres til Fakkeltog og Leirbål for Fred. lørdag 27. november.
Fredslyset bringes til Norge hvert år av speiderne. Flammen er et håp på fred mellom mennesker på tvers av religioner og kulturer.
Lillesands speidere skal bringe ”Fredslyset” i et fakkeltog fra sentrum og opp til Meta Hansens hage. Der arrangerer speiderne et leirbål, med Fred og toleranse som tema. Dette er også en del av speidernes merkeprogram. Dette blir et fint og stemningsfullt pusterom i en travel adventstid, og anbefales for hele familien!! Det er også mulig å ta med seg fredsflammen hjem om man medbringer egen lykt/lampe.
- Tid: Lørdag 27. November kl 17:00
- Oppmøte: ved julegrana i sentrum kl 17. Fakkeltoget starter ca kl 17.45
- Ta med: Fakkeltog og Leirbål for Fred er for hele familien. Alle speidere skal ha speiderskjorte/ speiderskjerf (hvis du har)! Kle deg godt!!! Det er et utendørs arrangement.
Julegrana i Rådhusparken tennes kl. 17.00 denne ettermiddagen. Speiderne samles ved Fiskebrygga mot slutten av arrangementet, kl. 17.45, og faklene tennes. Vi skal gå i fakkeltog en runde i byen før vi svinger opp mot Meta Hansen huset. Selve leirbålet starter når fakkeltoget kommer frem (ca kl 18.15)
Hva er Fredslyset og hva har det med speiding å gjøre?
Fredsflammen kommer opprinnelig fra Fødselskirken i Betlehem. Det er speiderne i Norge som sørger for at ilden og dens budskap spres ut til flest mulig. Flammen kommer først til Oslo, og fraktes videre av speidere til alle deler av landet på bil, tog og hurtigruten. Flammen må ikke slukkes, men overføres fra lys til lys, døgnet rundt. Alle speiderforbund i Norge deltar i stafetten. Speiderne i Lillesand skal holde liv i flammen frem til lørdag kveld da fredslyset skal delta i et fakkeltog og lysmesse.
Viktig symbolikk: Stadig flere land deltar i den enkle, men viktige symbolske spredning av Fredslyset. Budskapet er viktig, kanskje viktigere enn noen gang. Flammen er hentet fra en kristen kirke i et muslimsk område i et jødisk land. En påminnelse om behovet for fred mellom enkeltmennesker, folkegrupper og nasjoner. En av speidingens viktige oppgaver er å arbeide for fred og forståelse mellom mennesker. Fredslysets årlige reise gjennom verden bringer mennesker sammen på tvers av religiøse skillelinjer.
En speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker: Fred og toleranse er en viktig del av speiding. Norges speiderforbund har fjernet det kristne askeptet i sin formålsparagraf, samt i speiderløftet. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi arbeider for toleranse og respekt mellom mennesker, uavhengig religion. I speideren arbeider vi for at speiderne skal være reflekterte og gjøre selvstendige valg i livet samt å ha forståelse for at andre kan tro og velge annerledes enn deg selv.
Tent første gang i 1986: Tradisjonen med å tenne Fredslyset i Betlehem begynte i 1986 da to journalister fra østerriksk radio var på reportasjetur i Israel, og besøkte Jerusalem og Betlehem. I fødselskirken i Betlehem brenner det en evig flamme, og journalistene tok med flammen til Østerrike for å bruke fredslyset som en brekkstang for å komme inn bak jernteppet som den gang delte Europa. De brukte fredslyset som en inngangsbillett for å kunne hjelpe nødlidende i Øst-Europa med mat, medisiner og lignende. Speiderne ble også med i spredningen av fredslyset, og flammen har siden da blitt et symbol for fred i adventstiden.
Les mer på http://www.fredslyset.no/