Earth Hour 2022 – Slukk lyset for klima på lørdag kveld!

25 mars, 2022 av Lillesand speidergruppe

Slukk lyset én time for klimaet på lørdag kl 20:30 -21:30, -og bli med på Earth Hour sammen med mennesker over hele verden!

Hvor?

  • Hjemme: Slokk lyset kl 20:30-21:30 for å markere Earth hour og la det bli en vane å slokke lys der ingen er som trenger det.
  • Vardåsen: Vandrerne markerer Earth Hour ved å tenne bål på toppen av Vardåsen. kl 20:00. Velkommen til alle små og store speidere med venner og familie. Sammen kan vi se om Lillesand bli mørklagt kl 20.30-21.30?!

Hvorfor?

Vis verdens beslutningstakere at du bryr deg om de to store utfordringene planeten vår står overfor – klimaendringer og tap av natur – og at du ønsker en fremtid der både mennesker og natur kan blomstre.
Sammen har vi makt til å forme fremtiden.

Lysslukkingen gjøres som et symbol for å vise at man deltar og ønsker å stå sammen for å stoppe de menneskeskapte klimaendringene. Det begynte i Sydney i Australia 2007 som en lokal aksjon for å slukke lyset. Siden har Earth Hour vokst til verdens største og mest stemningsfulle klimakampanje med oppimot en milliard deltakere år etter år. Men for å løse klimaproblemet må vi ikke la det bli med å slukke lyset en time i året. Hver eneste dag har vi muligheter til å gjøre gode valg for klimaet.

I år skal verdens ledere samles under en av tiårets største klimakonferanser for biologisk mangfold (COP 15). Beslutningene som tas her vil forme fremtiden for oss og planeten vår i lang tid fremover. Derfor er det viktig at vi gir dem et signal om å ta de riktige beslutningene for en mer bærekraftig, naturpositiv, rettferdig og karbonfri fremtid.

Les mere her

Tips til aktiiviteter du kan gjøre hjemme!

AKTIVITET 1 – VIRTUELT LEIRBÅL

Arranger et virtuelt leirbål sammen med dine venner gjennom en videochat! Sett på en bålfilm eller tenn i peisen og gjennomfør kjente leibålsaktiviteter som leirbålsrop og leirbålssanger.
Sanger og leirbålsrop finner du her

AKTIVITET 2 – SPILLKVELD

Legg bort alle elektroniske gjenstander og forbli frakoblet fra internett gjennom en spillkveld. Hent frem favoritter som geni, ludo, kortspill, monopol eller deres egne spillfavoritt. Slå av lyset, og tenn levende lys, som setter stemningen rundt bordet. Bruk tiden sammen, og gled dere over hverandres selskap.

AKTIVITET 3 – SOSIAL MEDIER-UTFORDRING

Skal du markere Earth Hour 2022? Enten du velger å gjennomføre en av disse aktivitetene eller om du og dine venner finner en spesiell måte å markere lysslukkingen den 26.mars, kan du bidra til at flere får vite om Earth Hour. Inspirer venner og kjente til å delta ved å legge ut et bilde hvor du oppfordrer til å bli med på markeringen. I etterkant kan du også dele et bilde fra din markering. Bruk emneknaggene #EarthHour #Connect2Earth #speiding

AKTIVITET 4 – FILMKVELD

Pop popcorn og se en film eller serie hvor du lærer mer om miljøutfordringer, eller lær mer om livet i naturen ved å se en naturdokumentar. Vi slukker lyset, -men det er lov å se på TV!

Filmtips:

  • NRK super: Super Natur
  • NRK: Viten og viljen – Plasthavet
  • NRK: Planet Plast
  • Netflix: A plastic ocean
  • Netflix: Chasing Coral
  • Netflix: The true cost
  • YouTube: Our Planet m David Attenborough

AKTIVITET 5 – HEV STEMMEN FOR KLIMAET!

På hjemmesiden til Earth Hour har man samlet tusenvis av fortellinger fra mennesker over hele verden. Du kan enkelt bidra med din fortelling ved å gå inn på https://www.earthhour.org/stories

AKTIVITET 6 – GJØR ET NATURVITENSKAPELIG EKSPERIMENT::

Noen tips til kule ekspermienter finner du  her og her.

AKTIVITET 7 – SI NEI TAKK TIL PLAST

Bytt ut engangsplast med gjenbruksartikkler. Ha med ditt eget handlenett på butikken, din egen kopp på kafé, fyll vannflasken om igjen og prøv å unngå produkter som er innpakket i plastembalasje. Kan du komme på flere måter å redusere ditt plastforbruk?

AKTIVITET 8 – KLIMATILTAK

La Earth Hours budskap vare ved å benytte anledningen til å lage en “avtale” med miljøet. Finn et tiltak som du ønsker å gjøre, for å ta vare på naturen og miljøet.

Forslag til klimatiltak finner du her.

AKTIVITET 9 – GJENBRUK

Lag nye ting av gamle t-skjorter. En gammel t-skjorte kan få nytt liv som et nytt produkt. Hva med å lage; et handlenett, kjøkkenkluter, teppe, forkle eller hårbånd?

AKTIVITET 10 – LAG ET GODT OG KLIMAVENNLIG MÅLTID SAMMEN

Oppskrifter på bærekraftige måltider finner du her  og   her.