Agenda 2021 – Norges lengste landsleir!
Lillesand speidergruppe har deltatt på Norges lengste landsleir!
Skrevet av leirsjef, Steffi Kiedaisch
Speiderbevegelsen i Norge har mange og lange tradisjoner og blant dem er landsleir hvert fjerde år – et tilbud for alle speidere fra femte klasse og oppover. Landsleirer har funnet sted i de ulike speiderforbund i Norge helt siden 1914 – da var Lillesand speidergruppe bare et år gammelt. I år skulle reisen ha gått til Østfold. Allerede tidlig på høsten i fjor ble det imidlertid bestemt at en landsleir i sin vanlige form med mange tusen speidere på en liten plass ikke kunne gjennomføres på en forsvarlig måte under pandemien. I stedet for en stor leir, ble derfor landsleiren gjennomført som 100 små, lokale leirer over hele landet og gjennom hele sommerferien. Altså, verdens lengste landsleiren både i geografi og tid! Det ble leirer fra Tromsøya i nord (og øst) til Kristiansand i sør og Sandsli ved Bergen i vest.
Se kart over hvor det arrangeres landsleir denne sommeren: https://agenda2021.no/
Se bilder fra speiderleiren på Slåttholmen her
Lillesand speidergruppe gjennomførte sin lokale utgave av landsleiren 4.-9. juli 2021 på fineste Slåttholmen midt i Blindleia. Lederne hadde tjuvstartet ved å frakte all slags utstyr til øya dagen før speiderne inntok Slåttholmen på søndag fjerde juli.
Speiderne satte opp 4 lavvoer og flyttet inn med sine patruljer. Både soving og haik skulle foregå i de vante patruljene – trygghet er en viktig del i speiderarbeidet.
Mottoet for årets landsleir var «Fordi vi bryr oss!», med fokus på bærekraft og samfunnsansvar. Ved å gi speidere ansvar vil vi skape reflekterte og ansvarsbevisste ungdommer som tar ansvar for seg selv, for andre og for miljøet.
Aktivitetene på leiren hadde et vidt spenn så alle skulle ha noe spennende og interessant å gjøre denne uka. For eksempel skrudde speiderne sammen noen byggesett og fikk en lyspære eller ei klokke til å fungere ved hjelp av fornybar energi som vind. En dag ble Speiderhola på Skauerøya tatt i bruk for å utforske livet i fjæra og samle søppel ved stranden. Den 12-15 meter høye fjellveggen ble brukt til rappellering ved hjelp av to speiderledere som sto for sikring . En annen dag fikk vi hjelp av en kyndig instruktør fra Åros undervannsklubb for å gjennomføre snorkling i sjøkanten ved Slåttholmen. Noen ungdommer prøvde seg også på speidernes svømmemerke der kravet blant annet er at man skal kunne orientere seg under vann og prøve å svømme med klær på kroppen så lenge som mulig.
En fin tradisjon på speiderleir er haiken. En haik innebærer at en patrulje drar på overnattingstur uten voksne. På en slik tur er det behov for å kunne orientere ved hjelp av kart og kompass, lage egen middag/mat, slå opp leir på egnet sted og overnatte. Sekkene skal pakkes med eget utstyr og alle i patruljen bidrar med å bære noe av fellesutstyret. Tre patruljer hadde fått ruter på fastlandet mens de eldste skulle på kanotur til Jonsøya. Når alle sa seg klare, startet de første patruljene sin haik etter lunsj på onsdagen. Erfaringsbasert læring (learning by doing) er sentralt i speideren. Dette fikk speiderne erfare i praksis på haiken. Etter hvert oppdaget speiderne at de hadde glemt å ta med både det ene og andre av fellesutstyr. Noen manglet en tarp til å ligger under på natten, andre hadde glemt fyrstikker til å tenne stormkjøkkenet. Disse utfordringene løste patruljene fint og fant gode løsninger. Mangel på tarp (og varsel om nedbør) ble løst ved å endre sovestedet. De gikk rett og slett noen kilometer videre for å overnatte i speiderens gapahuk på Savemyr. Varm middagsmat på stormkjøkken ble det for de andre speidere, takket være en i patruljen som hadde en tennstål i sekken sin. Litt etter litt kom speiderne tilbake fra haiken på torsdags formiddag – kanopadlerne kom sist. De var blitt «tvunget» av en speiderleder om å parkere kanoene på Haukholmen og sitte på i speiderbåten for å spise en kule is på Brekkestø. Tilbake på Slåttholmen kunne lederne se mange stolte speideransikter etter å ha klart seg uten voksenhjelp i cirka et døgn. For en god del av de unge var dette første haiken i sitt liv og det kan være noe småskummelt til tross for god forberedelse.
Torsdagen ble avrundet med et kjempefint avslutningsleirbål med sang, lek og rop ved «hytte vest» på Slåttholmen. Godt mulig at vi var å høre både på Skuggevik, Ørnefjell og i Luntevika.
Fredagen var leirens siste dag og dagen ble gikk med til pakking av eget og felles utstyr før samlet avreise fra Slåttholmen. Det har vært en opplevelsesrik uke for både store og små og vi store (voksne) syntes det var veldig gøy å oppleve lek og trivsel på tvers av aldersgruppene fra femte til tiende klasse.
De 6 dagene på leir på Slåttholmen har vært gøy og det er det speiding skal være.
God sommer!
Hilsen leirlederne,
Steffi, Ingebjørg, Kristin, Maylinn, Glenn, Michael, Tone